Hrana sănătoasă pentru câini, contra Royal Canin Veterinary Diet Hepatic

Motive pentru evitarea oricărei hrane uscate. Exemple de alimente sănătoase și de introducere a lor în dietă. Ce spun experții în nutriție.

Într-un comentariu la postarea Hrana sănătoasă pentru câini, în opinia specialiștilor în nutriție canină, o cititoare, Elena, m-a întrebat următoarele:

„Ce hrană îmi recomandați pentru câinele meu, Caniche talie mare, cu probleme hepatice?  Menționez că din 2018, și în prezent mănâncă Royal Canin Hepatic, dar mai primește zilnic și o porție mică de carne fiartă.” (editat)

Am compus un răspuns, dar, din cauza lungimii lui, nu a fost acceptat în zona comentariilor.  Deoarece îl consider util și pentru alți cititori și pentru a putea fi citit mai ușor, îl voi prezenta ca postare separată, anexă, în cadrul aceluiași blog.  Postarea principală a blogului rămâne însă cea evidențiată mai sus, și vă invit să o parcurgeți pentru a afla și alte informații care vă vor conduce către o dietă sănătoasă pentru câinele vostru și prelungirea vieții lui (vedeți mai jos de ce spun asta).

Așadar, dacă vă aflați într-o situație asemănătoare cu cea a Elenei, adică aveți un câine cu probleme de sănătate și veterinarul v-a recomandat vreo dietă veterinară specială (fie ea de la Royal Canin, de la Purina, de la Hill’s, sau de aiurea), puteți ține cont de informațiile pe care i le-am dat ei, adaptându-le situației voastre.

Sau, dacă câinele vostru este momentan perfect sănătos, dar are parte de o dietă cu hrană uscată, puteți afla de ce aceasta îi scurtează viața și veți putea face schimbările necesare pentru a împiedica acest lucru.

Ori, dacă câinele vostru este și sănătos și beneficiază de o dietă naturală, sănătoasă, veți putea afla despre câteva ingrediente sănătoase noi, cu care să îi diversificați hrana. Și să aflați că, cu cât alimentația e mai diversificată, cu atât câinele vă va trăi mai mult.

Veți afla și cum, din punct de vedere al dietei câinelui, veterinarii încurcă lucrurile, precum și câtă încredere puteți avea în sfaturile lor referitoare la această dietă.

Diferitele subiecte atinse nu au fost tratate exhaustiv, mai puteau fi adăugate destule, dar răspunsul devenea și mai lung și mai descurajator la citit.

***

Iată în continuare răspunsul dat Elenei:

 

Din păcate, la solicitarea ta de a-ți oferi sfatul, trebuie să-ți răspund că, fiind vorba de o problemă de sănătate, aceasta nu face parte din competența mea, eu nefiind nici medic, nici nutriționist.

Eu doar culeg informații ce provin de la adevărații specialiști, pentru a ști cum să-mi îngrijesc câinii, și pe care le transmit mai departe, pentru a le fi de ajutor și altora.  Cele spuse în articolul văzut de tine au menirea să vă arate cum să vă păstrați câinii sănătoși și să-i feriți de o serie de boli care au ca sursă hrănirea necorespunzătoare, ca să aibă parte de o viață mai fericită și mai lungă.

Dacă nu ar fi fost vorba de acea problemă, ți-aș fi spus că e simplu, să începi hrănirea cu hrana lor naturală, crudă, care se potrivește oricărei rase de câini, fie ea mare sau mică, ei fiind descendenți ai lupilor.  Este hrana care le asigură sănătatea și le prelungește viața.  Dar în cazul vostru ar putea să apară și niște constrângeri, provenite de la situația ficatului, pe care eu nu le cunosc.

Îți voi spune totuși ce aș face eu, în locul tău.

În primul rând, aș căuta informații prin care să verific dacă dieta pe care o are în prezent, cea cu Royal Canin Veterinary Diet Hepatic, este ceea ce are nevoie câinele meu.  Eu știu deja că este una foarte proastă (precum toate produsele Royal Canin – vezi notele pentru nutriție ale acestora de pe site-ul britanic, independent, All About Dog Food – notat în continuare AADF) și te sfătuiesc să renunți la ea, pentru că am convingerea absolută că există o hrană naturală potrivită situației câinelui tău.

Se spune că, de multe ori simpla trecere la o hrană sănătoasă poate vindeca anumite boli.

Este posibil ca boala de ficat a câinelui tău să fie un rezultat al hrănirii anterioare cu o hrană nesănătoasă.  Hranele (alimentele) uscate pentru câini NU sunt sănătoase (vezi documentarul Pet FOOleD – Animăluțul păcălit cu hrana – și discursul lui Rodney Habib De ce nu trăiesc câinii o veșnicie?).  E posibil să fi căzut în capcana marketingului producătorilor de hrană uscată și să fi folosit una proastă, așa cum am pățit și eu.

Marii producători de hrană uscată (Mars, care deține, printre altele și Royal Canin, Nestlé, deținător al Purina, precum și Colgate-Palmolive, deținător al Hill’s) produc atât alimente obișnuite, cât și cele mai vândute „Diete veterinare” (din care face parte și Royal Canin Hepatic).  Aceștia sunt numiți și Cei Trei Mari, despre care există și un articol, Dominația în industria alimentelor pentru animalele de companie – Cele Trei Mari Corporații, pe AADF).  După cât de proaste sunt alimentele lor (vezi notele de pe site), s-ar putea trage concluzia că, prima dată îți îmbolnăvesc câinele, printr-unul din alimentele lor obișnuite, iar apoi, îți vând alimente din categoria dietelor veterinare, mult mai scumpe și tot foarte proaste, pentru ca, chipurile, să trateze acea boală.

Royal Canin Veterinary Diet Hepatic primește nota 2,4 pe site-ul AADF.  Nota am reprezentat-o pe scara noastră obișnuită, de la școală, unde nota cea mai mare este 10.  Pe site, notele se dau în procente, 100% fiind nota maximă, perfectă. Acolo hrana RC Hepatic este notată cu 24%.  Se vede că nota este una foarte proastă, fiind mai mică decât jumătate din nota de trecere de la școală, care este 5.  Notele acordate pe AADF sunt note pentru nutriție, dar ele pot fi considerate în egală măsură ca fiind note pentru calitatea alimentului, sau pentru încrederea ce i se poate acorda acestuia.  Cu cât nota e mai mare, e mai mare încrederea că alimentul respectiv nu va face rău câinilor, iar cu cât e mai mică, neîncrederea e mai mare, hrana având potențialul de a face rău.  (Pe site-ul AADF, cineva a întrebat cum ar putea găsi o hrană care să-i ferească animalul de cancer;  David Jackson, nutriționistul site-ului, i-a răspuns că, cu cât o hrană are nota mai mare, cu atât e mai mic pericolul de cancer.)

În continuare voi scoate în evidență câteva aspecte care fac ca hrana RC Hepatic să fie atât de proastă și de contraindicată.

Conform informațiilor publicate pe site-ul AADF, lista de ingrediente a hranei în discuție este următoarea:

Orez, porumb, grăsimi animale, izolat de proteine de soia, proteine animale hidrolizate, pulpă de sfeclă, minerale, ulei de soia, fibre vegetale, ulei de pește, fructo-oligo-zaharide (FOS), extract de gălbenele, conservanți.

Există o regulă pe care producătorii de astfel de alimente trebuie să o respecte la declararea listei de ingrediente: acestea trebuie date în ordinea descrescătoare a abundenței lor în hrana respectivă.  Aici orezul este cel mai abundent, urmat de porumb, etc.

Se observă următoarele:

  • Este o hrană plină de cereale (orez și porumb), ca urmare conținutul de carbohidrați (proveniți de la amidonul din acestea) ajunge la 82% (vezi diagrama „As fed”, aflată lângă lista ingredientelor – „Mixing bowl” – de pe site).  Carbohidrații sunt un nutrient contraindicat în hrănirea câinilor, metabolismul acestora nefiind calibrat de evoluție pentru a face față acestor cantități.  Înainte de apariția hranelor comerciale pentru câini, în hrana acestora carbohidrații aveau o pondere de doar 4% (vezi discursul lui Rodney Habib Cum să clădim câinele veșnic).  Iată că în alimentele „moderne” aceștia au ponderi care pot depăși de mai mult de 20 de ori valoarea normală la care este adaptat un câine.  Consumul de carbohidrați atrage după el producția de insulină, proporțional.  Insulina în cantități mari, devine toxică pentru organism și, în timp, poate provoca o serie de boli grave, precum cancerul.  Într-un articol scris de Judy Jasek, doctor în medicina veterinară, înrolată în lupta împotriva cancerului la câini, se spune că, după consumul îndelungat de astfel de alimente bogate în carbohidrați (și toate hranele uscate conțin cantități mult superioare normalului), probabilitatea devine foarte mare ca vreuna din componentele organismului să cedeze, apărând boala și scurtând viața animalului.
  • Nu are nici un pic de carne.  Proteinele animale, foarte necesare alimentației câinilor sunt reprezentate doar de un produs sintetic (proteine animale hidrolizate), ce se obține prin procese chimice și aduce în hrană urme nedorite de chimicale.  Acesta este doar pe locul 4 ca abundență, după grăsimile animale.  O altă regulă, empirică de data aceasta, este că ingredientele principale, cele cu cea mai mare abundență, se termină odată cu ajungerea la grăsimi.  Ingredientele listate după acestea, au ponderi scăzute, atât cantitativ cât și la contribuția în nutriție.  Deci, locul 4, în acest caz, sugerează o cantitate mică de astfel de proteine animale sintetice în hrană.  Ceea ce înseamnă că marea majoritate a proteinelor conținute de hrană sunt proteine vegetale, care nu sunt atât de ușor asimilate de organismul câinilor, având deci calități nutritive mai scăzute.
  • Conține soia, un ingredient nedorit.  Ea este asociată cu multe alergii și intoleranțe alimentare.
  • Conține conservanți nespecificați!  Faptul că producătorul nu declară că acești conservanți sunt produse naturale (așa cum fac producătorii care folosesc în acest scop chiar produse naturale) înseamnă că acești conservanți folosiți aici sunt sintetici.  Există numeroase studii care arată că, chiar dacă produsele sintetice respective sunt avizate la nivel european, consumul lor sistematic, prelungit, duce la cancer. (Vezi secțiunea dedicată acestora, în glosarul de ingrediente de pe site-ul AADF, sau o traducere.)  Mulți dintre câini consumă doar astfel de produse, zi după zi, an după an.  Iar cantitățile de conservanți (sau antioxidanți, în alte cazuri) din hrane nu sunt deloc mici.  Aceste alimente uscate au durate de valabilitate de 1 an, chiar 2 sau mai mulți ani.  Dacă la alimentele pentru oameni cantitățile maxime ce pot folosite sunt în mare măsură reglementate, în cazul câinilor nu este așa.  Să luăm ca exemplu un parizer ieftin, produs pentru consum uman, bineînțeles, de felul celor ce se vând în magazine precum Lidl, Penny sau Profi.  Aceste produse conțin conservanți, dar durata lor de valabilitate este de circa 3 săptămâni, apoi se strică.  Această durată poate fi considerată ca fiind mare, dacă ne raportăm la un produs de carne care nu are deloc conservanți și care are o durată de valabilitate de doar câteva zile.  Chiar această informație, singură, ne indică folosirea unor substanțe de conservare.  Apoi să comparăm această durată, cu cea de 1 an, de la hrana câinilor.  Cât de mult conservant o fi acolo, ca să poată sta atât de mult pe rafturi, fără refrigerare?  Măcar parizerul este ținut la rece!

Am arătat suficient de multe argumente pentru ca să nu mai folosești acel Royal Canin (sau oricare altul!).

Ce aș face mai departe?

Aș merge la veterinar să aflu care, cu exactitate, e boala de ficat de care suferă câinele.  Aș face și niște analize, care să arate pe ce se bizuie veterinarul când îmi spune care este boala.  M-aș asigura că foaia de analize arată și care este intervalul normal al valorilor care îmi sunt furnizate, pentru a vedea care parametri sunt depășiți și cu cât.

Apoi aș întreba veterinarul care sunt alternativele naturale la hrana pe care a recomandat-o inițial (Royal Caninul cel prost – RC).  Să aflu de la el care alimente sunt indicate și care sunt contraindicate.  Poate că știe, dar e îndoielnic, având în vedere că a recomandat acel RC. Chiar dacă insistă că RC-ul e singurul care e indicat la acea boală, David Jackson spune că nu e așa. Vezi articolele Veterinarului dumneavoastră i-a fost spălat creierul? și Dietele cu prescripție medicală de pe AADF sau traducerile acestora.

Apoi aș consulta un doctor specialist în medicina umană.  L-aș întreba dacă există echivalentul uman pentru boala de ficat a câinelui meu.  Dacă da, aș întreba ce trebuie să conțină dieta unui astfel de bolnav și ce trebuie să nu conțină.  Din recomandarea lui aș elimina alimentele contraindicate unui câine, mai precis cele cu conținut de carbohidrați (zahăr, amidon, lapte – lactoza e tot din familia zaharurilor).  Cele cu amidon sunt cerealele, cartofii, mazărea, sfecla, etc.  Apoi aș întocmi o dietă pentru câinele meu.

Cam asta aș face.

Suplimentar, iată alte câteva informații.

În documentarul Pet FOOleD ni se atrage atenția că câinii se trag din lupi, au același ADN precum ei, deci au aceleași cerințe nutriționale.  Lupii nu mănâncă cereale, cartofi, mazăre, soia și proteine hidrolizate.  Ei mănâncă animale întregi, ouă, insecte, precum și o serie de plante și fructe.  Lupii din grădinile zoologice nu sunt hrăniți cu alimente sintetice de tip Pedigree sau Royal Canin, ci cu hrana lor naturală.  La fel precum leii, tigrii și panterele nu primesc mâncare uscată pentru pisici, iar focile, vidrele, pinguinii și delfinii nu primesc hrană uscată cu conținut de pește.  Acolo, fiecare specie primește mâncarea la care s-a adaptat prin evoluție, pentru că acolo există un alt tip de specialiști care le hrănesc.

În discursul De ce nu trăiesc câinii o veșnicie?, Rodney Habib arată, cu argumente, că hrănirea cu alimente uscate scurtează viața câinilor, pe când hrănirea cu alimente naturale o prelungește.  Unul dintre exemple a fost un studiu, unde câinii din rasa Dog German hrăniți cu hrană uscată aveau o speranță de viață de 8,5 ani, pe când cei din aceeași rasă hrăniți cu alimente naturale au trăit până la 12-13 ani.  E o diferență imensă.  E ca și când unii oameni ar trăi cu 25-30 de ani mai mult decât alții.

În articolul Dietele cu prescripție medicală, David Jackson (AADF) ne dă câteva caracteristici nutriționale ale alimentelor potrivite pentru bolile de ficat, aceste alimente trebuind să fie:

  • cu un conținut scăzut de proteine (de calitate înaltă)
  • cu un conținut scăzut de cupru
  • bogate în fibre
  • sărace în sodiu

Conținutul de proteine al hranei Royal Canin Hepatic este de 16%, deci cam atât ar trebui să conțină o hrană potrivită bolii.  Hranele uscate obișnuite conțin de obicei peste 20%-30% proteine.

Dintr-un articol publicat pe site-ul Dogs Naturally Magazine am aflat că este indicat ca din hrana câinilor să facă parte și organele de animale.  Se spunea acolo că prin consumarea acestora se ajută organul respectiv al câinelui. Adică consumul de rinichi ajută rinichii, cel de inimi, ajută inima, deci cel de ficat ajută ficatul, probabil.  Poate fi cerută părerea doctorului, în acest caz.  Eu le dau organe câinilor mei, dar cazul vostru e mai complicat, din cauza bolii.

Deoarece conținutul de proteine trebuie să fie scăzut (dar de înaltă calitate – nu proteine vegetale, ci din carne și organe), probabil că va trebui să-i diluezi produsele din carne cu produse vegetale, dar tot de calitate, nu cereale, nici soia, ori cartofi, mazăre sau altceva cu amidon.  Idei pentru așa ceva am luat tot de la Rodney Habib, din infograma Fridge Foods Healthy For Dogs (Alimente din frigider sănătoase pentru câini), precum și din alte prezentări ale sale.  Printre cele mai sănătoase adaosuri se numără chefirul, broccoli și afinele.  Tot aici ar intra sardelele (sau alți pești din neamul lor) și ouăle, dar în cazul vostru va trebui să țineți cont că au multe proteine, deci ar trebui folosite alternativ celorlalte produse din carne.  S-ar putea ca ouăle să trebuiască să fie evitate, dar înainte ar trebui întrebat acel medic de încredere. Sunt apoi o serie întreagă de fructe și legume pe care le poți folosi.  Eu am folosit, printre altele, și: fasole verde, spanac, morcovi, țelină, păstârnac, dovlecei, dovleac, conopidă, varză de Bruxelles, gulie, ardei gras, roșii, mere, pere, banane, prune, piersici, cireșe, ciuperci, pătrunjel, mărar, cimbru, oregano.

Cineva m-a întrebat: dar cum poți face un câine să mănânce așa ceva?  Răspunsul: trebuie bine mărunțite și amestecate cu hrana pe care nu o refuză niciodată.  Le poți amesteca cu carne tocată, sau, în cazul meu, cu chefir.  Câinilor mei le place atât de mult chefirul încât mănâncă aproape orice peste care torn chefir.  Pentru mărunțit am folosit tocător sau blender.

O discuție despre chefir: acesta este un probiotic excelent, poate conține peste 30 de feluri de bacterii bune.  În plus, numărul acestora este mult mai mare decât în cazul iaurtului.  Nu mai conține lactoză (eventual cantități foarte mici) deoarece aceasta a fost transformată de către bacterii.  Deoarece peste 70% din sistemul imunitar al câinilor se află în intestin (la fel ca la oameni), populându-l cu bacterii benefice le întărim imunitatea, ceea ce e bine atât pentru cei sănătoși, cât și pentru cei bolnavi.  Dr. Karen Becker recomandă chefirul inclusiv pentru câinii cu boli de ficat, în postarea What's The Best Type Of Yogurt To Feed Your Pet? (Care e cel mai bun fel de iaurt pe care să-l dai animăluțului tău?)  Rodney Habib vorbește la rându-i despre calitățile ieșite din comun ale chefirului în articolul Kefir - Nature’s Antibiotic/Anti-Tumor Fermented Potion For Your Pet (Chefirul - băutura fermecată a naturii cu proprietăți antibiotice și antitumorale, pentru animăluțul tău).

Cu cât hrana e mai variată, cu atât mai bine, coloniile de bacterii se înmulțesc și se diversifică și ele.  Un profesor de la Royal College din Londra i-a spus lui Rodney Habib, în legătură cu asta:  „Cu cât burțile câinilor vor avea un conținut mai diversificat, cu atât ei vor trăi mai mult”.  (Vezi Cum să clădim câinele veșnic.)

Despre veterinari, e important de știut că NU SUNT experți în nutriție, dimpotrivă, educația lor în materie lasă mult de dorit (așa cum recunosc atât Dr. Judy Jasek, cât și Dr. Karen Becker în Pet FOOleD).  Ei sunt specialiști care ajută extrem de mult, dar care, din lipsă de cunoștințe, dau sfaturi nutriționale contrare sănătății animalelor.  De aceea, David Jackson a publicat și articolul Veterinarului dumneavoastră i-a fost spălat creierul?, care e bine să fie citit.  Spre deosebire de imensa majoritate a veterinarilor, David Jackson ESTE expert în nutriție canină.

Iată câteva lucruri spuse de el în articolele menționate (Veterinarului dumneavoastră i-a fost spălat creierul? și Dietele cu prescripție medicală - evidențierile îmi aparțin):

„În ultimul deceniu, ‚dieta veterinară’ sau ‚dieta pe bază de prescripție medicală’ a devenit mâncarea recomandată de preferință de către veterinar, dar așa cum vom vedea în acest articol, s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru câinele sau portofelul dvs.”

„Alimentele veterinare sunt lăudate ca fiind cele mai bune terapii dietetice pentru câinele dvs. - atât de bune, de fapt, încât numai medicul veterinar vi le poate da.  Ambalajul impecabil, prețul mare, faptul că sunt disponibile numai prin intermediul medicilor veterinari, chiar și denumirile ‚Dietă cu prescripție medicală’ și ‚Dietă veterinară’, toate dau impresia copleșitoare că acestea nu sunt simple alimente, ci tratamente medicinale și, prin urmare, trebuie fie cea mai bună alegere pentru câinele dvs. bolnav. Din păcate, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr.”

„Cel mai important lucru de conștientizat este că majoritatea dietelor veterinare sunt doar alimente standard pentru animalele de companie.”

Cu siguranță aceste alimente nu sunt bune și hrănitoare. (E vorba de dietele veterinare.)

„Există mai multe motive pentru care dietele pe bază de rețetă au devenit atât de proeminente în industria veterinară: În primul rând, oricât de dezamăgitor ar fi, mulți veterinari nu știu nimic mai bun. Nutriția reprezintă o foarte mică parte a instruirii veterinare și, dintre puținele module disponibile, multe sunt ‚sponsorizate’ chiar de producătorii de diete veterinare. Studenții veterinari învață că un câine care suferă de afecțiunea ‚x’ trebuie hrănit cu o dietă veterinară ‚y’.”

„Apoi, desigur, sunt banii. Dietele veterinare sunt incredibil de scumpe, adaosurile comerciale practicate de cabinetele veterinare sunt imense și, din moment ce nu le puteți obține din altă parte, este în interesul financiar al veterinarului să vi le bage pe gât.  Producătorii și distribuitorii dietelor veterinare oferă, de asemenea, stimulente masive în numerar cabinetelor care își îndeplinesc obiectivele de vânzare – atât de mari, încât câștigarea sau pierderea acestui bonus au o influență considerabilă pentru prosperitatea unui cabinet. Cu atât de mult în joc, nu este o surpriză să găsești medici veterinari care recomandă dietele veterinare atât de energic.”

„Regula de aur: dacă câinele dvs. este supraponderal sau are probleme cu dinții, digestia, articulațiile sau pielea, nu are nevoie de o dietă veterinară, are nevoie doar de o dietă bună – de fapt, există zeci de alimente „normale” care vor fi probabil mult mai benefice și la jumătate din preț.”

Chiar și o mulțime de afecțiuni mai grave, cum ar fi probleme cardiace, diabet, boli de rinichi și boli de ficat pot fi, fără îndoială, gestionate la fel de eficient prin intermediul unor alimente normale, ca și prin dietele veterinare.”

„Veterinarii există pentru a vă ajuta, așa că vă recomandăm, bineînțeles, să urmați sfaturile lor în toate aspectele sănătății câinelui dvs., dar când vine vorba de dietă, întotdeauna este bine să puneți câteva întrebări. Dacă medicul veterinar vă sugerează să treceți la o dietă veterinară (sau la orice altă dietă), asigurați-vă că îl întrebați de ce. Nu luați un răspuns de tipul ‚pentru că este special conceput pentru câinii cu această afecțiune’ ca fiind satisfăcător – avem nevoie de detalii. Dacă există un motiv serios pentru care acea mâncare ar fi cea mai bună alegere pentru câinele dvs., atunci alegeți-o. Dacă nu, căutați alternative și, dacă aveți dubii, luați legătura cu noi.”

„Așadar, dacă dietele veterinare sunt doar una dintre numeroasele modalități de a hrăni în mod eficient animalele de companie bolnave (și, fără îndoială, pentru cele mai multe, nu este cea mai bună), de ce oare, atât de mulți veterinari le recomandă atât de pasional?”

Așadar, data viitoare când veterinarul vă recomandă vreo pungă scumpă, albă și strălucitoare, plină cu cereale și aditivi, nu vă supărați pe el, pentru că nu știe ce face.”

Mai jos dau câteva din afirmațiile Dr. Judy Jasek, din articolul său Călătoria unui medic veterinar de la hrana uscată la cea crudă, publicat în Dogs Naturally Magazine:

„Am început ca toți medicii veterinari. Am fost instruiți să recomandăm mărcile populare care produc alimente dietetice pe bază de rețetă. Am hrănit animalele de companie bolnave pe baza recomandărilor acelor companii ... cele care produc așa-numitele diete pe bază de rețetă, vândute prin intermediul medicilor veterinari.  Nu a existat o educație reală în nutriție, ci doar o instruire cu privire la ce produse să fie utilizate și pentru ce afecțiuni.”

„Am văzut progrese magnifice în toate domeniile medicinei veterinare ... însă nimic nu s-a schimbat în recomandările nutriționale.  Am văzut că animalele de companie se îmbolnăveau mai grav și mureau mai tinere.  M-am întrebat dacă ar trebui să oferim pacienților noștri opțiuni diferite.”

„Deoarece există puțină educație nutrițională adevărată în domeniul veterinar, am început să mă lupt singură pentru a afla mai multe.  Studiile legate de eficacitatea dietelor veterinare sunt finanțate de companiile producătoare de alimente.  Prin urmare, este clar că există un potențial conflict de interese.  Asta face ca informațiile rezultate să fie suspecte.”

Mâncarea crudă poate fi mai scumpă pe termen scurt ... dar această hrană va reduce drastic cheltuielile cu veterinarul, în viitor.  Câinele dvs. va fi mai sănătos, deoarece îi furnizați hrana de care are nevoie corpul său.  Este vorba literalmente de ‚plătiți acum sau plătiți mai târziu’ atunci când luați în calcul hrănirea animalului de companie cu cea mai bună dietă posibilă.”

„Dacă credeți că nu vă puteți permite să hrăniți cu alimente crude, atunci cum credeți că v-ați putea permite să tratați o boală cronică, cum ar fi cancerul?  Luați în considerare impactul financiar și emoțional pe care l-ar presupune.”

Pe termen scurt, câinii pot părea să se descurce bine cu o dietă compusă din hrană uscată. Dar vă pot garanta că undeva se coace o boală de inflamare.  Este doar o chestiune de timp până când iese la suprafață.”

Nimic nu este mai important decât să vă hrăniți animalul cu o dietă adecvată.  Nici un supliment sintetic, indiferent de ceea ce se spune despre el, nu va compensa o dietă inferioară. Hrănirea corectă a câinelui dvs. va fi cel mai bun lucru pe care îl puteți face vreodată pentru cel mai bun prieten al dvs.”

Iată acum legăturile (link-urile, adresele de internet) către sursele majorității informațiilor furnizate aici.  Deoarece unele dintre documentele indicate sunt în format PDF, pentru hârtie A4, ele nu se pot citi ușor pe telefon, ci ar trebui deschise pe o tabletă sau, preferabil, pe un laptop/computer.  Ele au fost deja prezentate, dar includerea lor și aici contribuie la ușurarea documentării.

 

Site-ul independent All About Dog Food:

https://www.allaboutdogfood.co.uk/

 

Cine este David Jackson:

https://www.allaboutdogfood.co.uk/about-us

 

Prezentarea hranei Royal Canin Veterinary Diet Hepatic, pe AADF, unde este notată cu doar 24%:

https://www.allaboutdogfood.co.uk/dog-food-reviews/2000/royal-canin-veterinary-diet-hepatic

 

Review-ul/analiza hranei Royal Canin Medium Adult, prezent pe AADF în 2017, acum dispărut, din păcate.  Oferă o imagine a modului în care suntem păcăliți prin modul în care sunt listate ingredientele și întărește imaginea foarte proastă a alimentelor produse sub brandul Royal Canin. PDF:

https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARR05kcXRxVVc3eEk/view?usp=sharing&resourcekey=0-Kb5h-i7Fr_IPEmmOYHnYIQ

 

Materialul „All About Dog Food – câteva informații ajutătoare”, PDF; aici se găsesc informații despre ingredientele controversate sau periculoase din hrana câinilor (printre ele conservanții și antioxidanții), așa cum le prezenta site-ul AADF în 2017:

https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARbWtYZjJQZXRJcms/view?usp=sharing&resourcekey=0-XQVTITzTxnzEUreUw_lSZA

 

David Jackson, „Veterinarului dumneavoastră i-a fost spălat creierul?”:

https://despresanatateacainilor.blogspot.com/2021/07/veterinarului-dumneavoastra-i-fost.html

 

David Jackson, „Dietele cu prescripție medicală”, PDF:

https://drive.google.com/file/d/1Z9EThAp8Z1en7yd-emTo1MzpySATUY6L/view?usp=sharing

 

David Jackson, „Dominația în industria alimentelor pentru animalele de companie – Cele Trei Mari corporații”, PDF:

https://drive.google.com/file/d/12uvByE1kKAKkU_cUGUc5CEKEXoweMr2L/view?usp=sharing

 

Filmul documentar Pet FOOleD – Animăluțul păcălit cu hrana:

https://despresanatateacainilor.blogspot.com/2021/07/filmul-documentar-pet-fooled-animalutul.html

 

Rodney Habib, „De ce nu trăiesc câinii o veșnicie?”:

https://despresanatateacainilor.blogspot.com/2021/08/de-ce-nu-traiesc-cainii-o-vesnicie.html

 

Rodney Habib, „Cum să clădim câinele veșnic”:

https://youtu.be/3CI_yPZN1_g

 

 Rodney Habib, articolul Kefir - Nature’s Antibiotic/Anti-Tumor Fermented Potion For Your Pet:

 https://www.planetpaws.ca/2015/07/04/kefir-daily-amounts/

 

Dr. Judy Jasek, „Călătoria unui medic veterinar de la hrana uscată la cea crudă”, PDF:

https://drive.google.com/file/d/16jHtjSKxGZxscD4d9Rp3gCh6OTkRrr-9/view?usp=sharing

 

Dogs Naturally Magazine:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/

 

Rodney Habib, câteva alimente de uz uman, sănătoase pentru câini „Fridge Foods Healthy For Dogs”:

https://www.planetpaws.ca/wp-content/uploads/2016/01/fridge-food.jpg

https://ro.pinterest.com/pin/284430532696258124/

 

Rodney Habib, cu cea mai urmărită pagină pentru sănătatea animalelor de companie din lume, Planet Paws:

 https://www.facebook.com/PlanetPawsMedia/

https://en.wikipedia.org/wiki/Rodney_Habib

 

Dr. Karen Becker, cel mai urmărit veterinar din lume:

https://www.facebook.com/doctor.karen.becker

 

Dr. Karen Becker,  postarea What's The Best Type Of Yogurt To Feed Your Pet?:

 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=404950690994688&id=100044392810733

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu