Hrana sănătoasă pentru câini, în opinia specialiștilor în nutriție canină



Care este hrana ideală. Cum este văzută hrana uscată.  Motive serioase pentru care trebuie să evitați hranele de la supermarket și cele de la producătorii populari (Eukanuba, Hill’s, Pedigree, Purina, Royal Canin).

 
Actualizare

Vă recomand ca înainte de parcurgerea acestui material să consultați următoarele resurse, utile pentru înțelegerea:

 

Articolul Hrana sănătoasă pentru câini, contra Royal Canin Veterinary Diet Hepatic (tot din acest blog, dar mai nou), îmbină cunoștințe din toate aceste resurse, plus din alte câteva și vă poate fi de folos dacă vreți ca prietenul vostru cel mai bun, câinele, să-și trăiască viața așa cum i-a fost menit și așa cum o merită.

Pentru cei interesați doar de hrana uscată (dar care nu este cea mai sănătoasă), am întocmit un clasament al hranelor uscate pentru câini, prezentat în postarea Cea mai bună hrană uscată pentru câini - topul calității hranelor uscate.  Se găsesc acolo și informații prezentate aici, dar și unele mai noi.


Pe scurt

  •  Întâlnirea cu ideile Dr. Karen Becker mi-a arătat care este hrana ideală pentru un câine:  hrana strămoșilor lui, complet naturală, consumată crudă, dar care poate fi reprodusă și în bucătăria de acasă, cu ingrediente potrivite.
  • Există o listă de diete, aranjate în ordinea descrescătoare a gradului de adecvare biologică pentru câini, din care am reprodus câteva.
  • Am aflat că hrana uscată nu este una naturală și prin urmare nu este una sănătoasă. Ea poate aduce multe pericole, cum ar fi cancerul.  Din acest motiv este situată undeva la coada listei de recomandări a Dr. Becker.  Doar cine nu-și permite ceva mai bun ar trebui s-o folosească.  Se arată că majoritatea covârșitoare a alimentelor de acest tip se produc prin extrudare, o tehnologie care are ca efect nedorit formarea de compuși cancerigeni, ce sunt introduși apoi în corpul câinelui, zi după zi.  Există și alternative mai sănătoase, dar mult mai puțin reprezentate pe piață, care nu produc hrane încărcate cu astfel de agenți cancerigeni, cel mai bun exemplu fiind presarea la rece.
  • Hranele a căror evitare o recomand au o calitate slabă, pe lângă pericolul reprezentat de extrudare adăugând pericole legate de ingredientele folosite, unele dintre ele fiind și ele cancerigene, iar altele fiind la rându-le cauzatoare de tot felul de alte necazuri.
  • Dovedesc cele spuse cu notele pentru calitate primite de alimentele în cauză pe site-ul independent All About Dog Food.  Cu ajutorul acestuia, dovedesc și că prețurile lor sunt prea umflate față de puținul calitativ oferit.  Fac trimitere la traduceri ale unor materiale de pe site, analize/review-uri și descrieri ale ingredientelor cauzatoare de probleme, pentru a întări mai departe cele spuse.
  • La sfârșit, recomand un produs celor pe care bugetul îi limitează la folosirea hranei uscate:  o hrană cu ingrediente naturale, apropiate de dieta ancestrală, obținut prin presare la rece, având o calitate foarte bună și un preț excelent.

Sfat

Celor ce nu au răbdare să citească mult, le recomand să citească în primul rând secțiunea All About Dog Food (aflată mai către sfârșitul articolului), pentru a se convinge de calitatea proastă a hranelor pe care recomand să le evitați (le repet: cele de tip supermarket și cele de la producătorii populari – exemple fiind Eukanuba, Hill’s, Pedigree, Purina, Royal Canin, dar fără a ne limita la acestea).  Ca exemplificări, vor găsi acolo hrana de supermarket Orlando de la Lidl, precum și două reprezentante ale marilor producători: Pedigree și Royal Canin.  Văzând (la propriu, în imaginile din link-urile furnizate) notele foarte proaste primite de acestea de la un expert în nutriție canină, împreună cu analizele/review-urile negative, va crește cu siguranță interesul pentru hrana de calitate superioară promovată în restul articolului.



Pe larg

Dr. Karen Becker

Recent, am avut ocazia să vizionez un documentar care înfățișează pericolele la care ne expunem câinii hrănindu-i cu produsele „speciale” pentru aceștia, distribuite prin supermarketuri și magazinele de profil.  Documentarul a avut lansarea în luna ianuarie 2017 și se numește Pet Fooled, scris și sub forma Pet Foo(le)d (joc de cuvinte: Pet Food = Hrană pentru animăluțe și Pet Fooled = Animăluțul Prostit/Păcălit). Poate fi găsit aici.
Filmul include opiniile și sfaturile a două experte în nutriția canină de peste ocean, veterinari de marcă.  Una dintre ele este doctor Karen Becker, ce are o bogată activitate de educare a „părinților de animăluțe”, după cum îi numește, în diverse aspecte ale îngrijirii acestora, inclusiv în alimentația lor.  Interesat de cele aflate în film, am căutat și găsit pe Internet și alte materiale conținând opiniile Dr. Becker, despre alimentația câinilor și nu numai.  Merită precizat că Doctor Karen Becker are peste 1.100.000 de urmăritori pe pagina ei de Facebook.

Câteva dintre ideile principale desprinse din cele aflate cu aceste ocazii, sunt următoarele:
  • Industria producătoare de alimente pentru animalele de companie este una ce aduce venituri de multe miliarde de dolari, fiind în continuă creștere.  Ea este dominată de câteva mari corporații, între care Colgate-Palmolive (deținătoare a mărcii Hill’s), Mars (deținătoare a mai multor mărci, între care, cunoscute la noi sunt Pedigree, Chappie, Royal Canin, și Eukanuba) și Nestlé (deținătoare a produselor Purina), care nu au altă grijă decât să-și umple buzunarele cu bani.  Industria este foarte slab reglementată, astfel încât producătorii își fac singuri regulile.  Spre deosebire de cazul oamenilor, unde cei care cauzează pierderi de vieți omenești plătesc despăgubiri mari, pentru viața unui animal de companie nu s-a stabilit nici o valoare bănească, ceea ce face ca producătorii din domeniu să poată pune pe piață produse dăunătoare fără teama de a fi trași la răspundere și fără cea de a trebui să plătească pentru viețile pierdute din cauza lor.  Toți marii producători au refuzat cererea autorilor documentarului de a participa la crearea acestuia prin prezentarea opiniilor proprii.
  • Cea mai bună hrană pentru toate animalele de companie, este hrana lor naturală.  Hrana uscată, care domină piața de astfel de alimente pentru câini și pisici NU este una naturală, trebuind evitată, pe cât posibil.  Doctor Becker afirmă că ideea cum că peletele (hrana uscată) sunt sănătoase, este cel mai urât mit perpetuat de industria hranei pentru animale de companie.  Observație:  Unele produse de hrană uscată sunt apropiate de hrana naturală prin folosirea numai de ingrediente naturale și prin grija ca acestea să fie apropiate de alimentația naturală a câinilor și în proporții potrivite ei.  Faptul de a consuma hrana sub formă uscată, însă, nu este natural.
  • În ceea ce privește câinii, generațiilor curente de veterinari li s-a indus ideea, prin ceea ce au fost învățați în școală, că hrana uscată este hrana ideală, astfel că majoritatea dintre ei o recomandă în toate situațiile.  S-a ajuns până acolo, încât unii veterinari descurajează consumul de carne, pe motiv că astfel animalele ar putea ingera bacterii (filmul prezintă și ridiculizează o astfel de părere, aparținând unui veterinar de școală nouă).  Producătorii de hrană fac tot posibilul să-i aibă pe veterinari de partea lor, prin diferite mijloace, unul răspândit fiind parteneriatele.
  • Marea majoritate a hranelor uscate pentru câini se prepară prin extrudare la temperaturi foarte ridicate, temperaturi la care se formează compuși cancerigeni.  Producătorii refuză să dezvăluie temperaturile de lucru, tocmai pentru a ascunde faptul că hrana lor prezintă riscuri.  Observație: Există și un număr foarte mic de produse de hrană uscată ce nu sunt preparate la temperaturi înalte, ci prin tehnologii mai blânde. Pe lângă faptul că sunt aproape în totalitate lipsite de compuși periculoși, ele prezintă și avantajul că toate substanțele nutritive din hrană rămân nealterate.  Un exemplu de astfel de tehnologie este presarea la rece, despre care voi vorbi mai târziu.
  • Forțarea câinilor să ingereze zilnic substanțe periculoase și ingrediente neadecvate biologic speciei, a cauzat creșterea vertiginoasă în rândul lor a numărului și frecvenței bolilor, la niveluri fără precedent.  Bolile sunt aceleași ca și la oameni, iar mulți dintre câinii bolnavi suferă de mai multe în același timp.  Din multitudinea acestor boli, se menționează:  cancer, diabet, artrită, afecțiuni autoimune, alergii, obezitate.  Pot apărea chiar și probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea, hiperactivitatea, ș.a.  Prevenirea lor ar fi foarte simplă, prin administrarea de hrană sănătoasă.  Unele afecțiuni se pot chiar vindeca prin simpla trecere la o hrană sănătoasă.  Aici intră alergii, probleme digestive, probleme de comportament, ș.a.
Pentru câini, sfatul de hrănire al doamnei Becker este următorul:
  •  În calitatea pe care o avem, de răspunzători pentru sănătatea câinilor, sarcina noastră este să-i hrănim cu cea mai bună hrană pe care ne-o permitem.  În cazul celor ce nu-și permit să dea o hrană sănătoasă la fiecare masă, Doctor Becker sfătuiește ca măcar ori de câte ori este posibil, câinii să primească alimente sănătoase.  În funcție de posibilitățile fiecăruia, aceasta ar putea fi o dată, sau de mai multe ori pe săptămână. Există și varianta ca una dintre mesele zilei să fie rezervată alimentelor sănătoase.  Părerea ei este că orice masă sănătoasă este binevenită, fiind un plus pentru sănătatea lor.  În toate cazurile este preferabil ca ingredientele folosite să fie de uz uman, deoarece acestea sunt supuse unor condiții și verificări de calitate mai stricte.
  • Cea dintâi opțiune, cea mai sănătoasă, o constituie dieta cu hrana în întregime crudă, adecvată biologic și de tip organic (bio).  Acest tip de dietă reprezintă obiectivul către care ar fi bine să țintim cu toții.  Ea ar trebui să fie folosită ori de câte ori este posibil.  Observație:  Carnea singură nu este un aliment complet, lipsindu-i o serie de substanțe nutritive de care câinii au nevoie.  Astfel, o dietă bazată numai pe carne este una neechilibrată, cauzatoare de boli, la rându-i.  De aceea, hrana adecvată din punct de vedere biologic este una completă, ce conține, pe lângă carnea obișnuită, o serie de alte ingrediente printre care: verdețuri, legume, fructe, ouă, ulei de pește sau pește, semințe, oase, ș.a.  O astfel de hrană se poate prepara și acasă, fiind cel mai indicat tip de diete.  Pe Internet se găsesc rețete de hrană completă pentru câini, un exemplu fiind dat la sfârșitul prezentului material.  Hrana preparată acasă nu înseamnă însă hrana preparată pentru oameni și nici hrana cu alimente de prin casă, la întâmplare.  Aceste din urmă tipuri de alimentație sunt neadecvate, conducând, în timp, la afecțiuni serioase ale sănătății.
  • A doua opțiune, în cazurile în care prima nu este permisă de buget, este constituită din hrana crudă deshidratată, sau hrana umedă din conservă.  Observație:  Conservele tip supermarket (Carrefour, Kaufland, Lidl, Penny, Profi, etc.) sunt de calitate mai mult decât îndoielnică.  Acestea sunt chiar mai jos clasate decât tipurile superioare de hrană uscată.  Ar fi bine să fie evitate, dacă bugetul o permite.
  • Ultima opțiune:  hrana uscată.  În principiu, Doctor Becker nu recomandă hrana uscată, ca fiind cea mai puțin adecvată din punct de vedere biologic și descurajează folosirea ei.  Doar cei care nu-și permit o soluție mai bună ar trebui să opteze pentru ea.  Calitatea acestui tip de hrană variază foarte mult, de la produs la produs.  Există astfel de hrane de calitate bună, așa cum există și de o calitate sub orice critică.  Doctor Becker reiterează ideea că suntem garanți ai sănătății câinelui și, prin urmare, trebuie să fim foarte atenți, astfel încât să facem doar alegeri informate și înțelepte.  Ea ne sfătuiește să folosim informații doar din surse dovedite a fi de încredere.
Pentru a ilustra într-o oarecare măsură diferențele de buget și accesibilitate existente între cele trei tipuri de diete arătate mai sus, mă voi referi la experiența mea. Și eu fac parte din categoria celor cărora bugetul nu le permite decât ultima variantă, adică sunt nevoit să folosesc hrană uscată, cheltuielile fiind astfel mai mici.  Dieta câinilor mei constă dintr-un astfel de produs uscat, ca hrană principală, și un adaos de hrană umedă, la conservă.  Întâmplător, cele două produse au prețuri per kilogram asemănătoare.  Deoarece, în situația de față, dozajul în cazul hranei umede este de circa 3,5 ori mai mare decât cel din cazul hranei uscate, înseamnă că folosirea exclusiv a conservelor (adică dieta de pe locul 2) ar necesita un buget de 3,5 ori mai mare decât cel din cazul folosirii exclusive a hranei uscate (adică dieta de pe ultimul loc), buget pe care, din păcate, nu mi-l permit.  Dacă, însă, aș folosi prima variantă de hrănire (dieta cea mai recomandată, cea de pe locul 1), costurile ar fi mult mai mari.  Folosind rețeta din link-ul de la sfârșit, amintit anterior, bugetul necesar ar fi de 8,5 ori mai mare.  Ea fiind o rețetă de pe alte meleaguri, ce folosește ca ingredient principal mușchi macru de vită, se poate deduce că o rețetă mai pământeană, folosind alte tipuri de carne (inimi, rinichi, pipote, ficat, etc.) ar fi mai ieftină, dar tot ar solicita un buget consistent.  Pe lângă aceasta, ar prezenta și alte inconveniente: spații de stocare și refrigerare suplimentare, cheltuieli și potențiale probleme de aprovizionare, manipulare mai dificilă, adică mai multă bătaie de cap decât în cazul folosirii hranei uscate.

În continuare voi vorbi despre cel din urmă caz, al folosirii hranelor uscate.  El este cel mai răspândit, atât din cauza faptului că cei mai mulți deținători de câini au bugete restrânse, cât și din cauza perpetuării, prin intermediul veterinarilor, mitului că aceste alimente sunt sănătoase.  Așa cum s-a spus, în această categorie intră și hrane de calitate bună, dar și de o calitate execrabilă.  Din păcate, acestea din urmă predomină, atât ca număr, cât și ca grad de utilizare, din cauza faptului că sunt mai ieftine (în general) și a faptului că majoritatea celor ce le folosesc sunt fie neinformați, fie prost sfătuiți, fie nepăsători în ceea ce privește sănătatea câinilor lor.

Față de împărțirea hranei câinilor în cele trei categorii de mai sus, Doctor Becker are o clasificare mai detaliată, cuprinzând 13 categorii de hrană, într-o postare de la sfârșitul anului 2015, intitulată Dr. Becker Shares Her Updated List of Best and Worst Pet Foods (Dr. Becker își împărtășește lista actualizată cu cele mai bune și cu cele mai rele hrane pentru animalele de companie), disponibilă pe YouTube, sau, în formă scrisă, sub titlul Updated List of Best-to-Worst Types of Pet Food, pe site-ul The Love Of Animals.  De interes pentru discuția despre hrana uscată, este faptul că Dr. Becker nuanțează și mai mult abordarea acestei categorii, împărțind-o în alte trei subcategorii, redate mai jos în ordinea descrescătoare a calității:
  • Hrană uscată cu ingrediente potrivite uzului uman.  Aici, Dr. Becker face observația că sunt preferate alimentele preparate la temperaturi mai blânde, prin coacere și nu prin extrudare.  Chiar dacă și coacerea duce la o denaturare ușoară a proteinelor, procedeul este superior extrudării.  Prin folosirea hranelor extrudate apare probabilitatea ca la fiecare masă câinii să ingereze mici cantități de agenți cancerigeni.  Dacă hrana nu are inscripționat pe ambalaj faptul că a fost obținută prin coacere, trebuie să presupuneți că a fost obținută prin extrudare.  Observație:  În cazul alimentelor preparate prin presare la rece, nici nu se formează agenți cancerigeni, nici nu se distrug sau denaturează nutrimentele conținute în ingrediente.
  • Hrană uscată super-premium.  În acest caz nu se folosesc ingrediente potrivite uzului uman, ci pentru uz animal.  Unele astfel de alimente folosesc conservanți naturali.
  • Hrană uscată de tip supermarket.  Aceste alimente conțin conservanți sintetici toxici, precum BHA, BHT sau ethoxiquină.
Apoi, Dr. Becker vede o categorie de hrană mai rea chiar decât hrana uscată, prin problemele de sănătate pe care le poate crea.  Aceasta este hrănirea la întâmplare, printr-o dietă neechilibrată cu hrană de prin casă, crudă ori gătită.  În opinia ei, aceasta este cea mai puțin recomandată.  Este dat exemplul servirii unui piept de pui și câtorva legume, cu convingerea că atât e suficient.  Acest tip de dietă, neechilibrată din punct de vedere nutrițional, poate duce la boli grave, incurabile, mortale chiar.  Acestea cuprind tulburări endocrine, probleme ale sistemului osos și tulburări degenerative ale organelor.  Ele sunt cauzate de cantitățile insuficiente de calciu, microminerale (oligoelemente) și acizi grași esențiali, furnizate de o astfel de dietă.  Mulți oameni, grijulii și bine-intenționați altminteri, le fac astfel mult rău animalelor lor.  Trecerea la o dietă cu alimente preparate acasă este o decizie foarte importantă, ce ar trebui luată doar pe baza unei informări serioase.  O astfel de alimentație trebuie să fie făcută conform regulilor, altminteri este total contraindicată, sfătuindu-se renunțarea la ea.  Am arătat și această categorie de hrană, pentru a-i avertiza pe cei care, speriați de hrana uscată, ar putea fi tentați să treacă la o astfel de dietă.

Hrana uscată

Pentru că majoritatea ne-am obișnuit să folosim hrana uscată, revin la ea, după ce am văzut care diete îi sunt superioare, dar și care îi este inferioară.  După cum s-a arătat, categoria ei este însoțită de o doză variabilă de risc pentru sănătatea câinilor noștri, mergând de la risc foarte mare în cazul hranelor conținând compuși toxici, cancerigeni, până la un risc mai scăzut, doar cel al neadecvării biologice reprezentate de umiditatea redusă, în cazul produselor conținând numai ingrediente naturale, de bună calitate și o tehnologie de preparare blândă din punct de vedere termic.
Tehnologiile „blânde”, care folosesc temperaturi de preparare scăzute, sunt următoarele trei: presare la rece, uscare cu aer și uscare prin congelare (enumerate în ordinea crescătoare a prețurilor produselor lor).  Dintre acestea, doar ultimele două sunt complet lipsite de compuși periculoși.  În cazul presării la rece, deși obținerea peletelor se face la temperaturi scăzute, este posibilă totuși, în unele situații, apariția unor compuși nedoriți, acrilamidele, deoarece o serie de ingrediente (cele conținând amidon: cartofi, cereale, mazăre, ș.a.) trebuie să fie pre-tratate termic pentru a le face digerabile de către câini.
Până vom putea să trecem la o hrană superioară din punct de vedere al gradului de adecvare biologică, trebuie să urmăm sfatul Dr. Becker și să alegem cu grijă, fiind atenți la calitatea ei, evitând produsele de mare risc.  Pentru a putea face acele alegeri informate despre care vorbeam anterior, este înțelept să folosim informațiile existente pe site-urile independente specializate pe indicarea calității hranelor pentru câini.  Eu folosesc și recomand cu mare încredere site-ul All About Dog Food (notat aici și AADF), care ne poate ajuta în acest demers.  De exemplu, pentru a evita produsele conţinând compuși cancerigeni, indiciul dat de AADF este următorul:  cu cât nota pe AADF este mai mare, cu atât riscul este mai mic.

Deoarece încă de la început am recomandat evitarea hranei de tip supermarket, mă voi referi în continuare la aceasta.  La fel ca și în cazul hranei umede de acest tip, și aici calitatea este extrem de slabă.  Acest tip de hrană uscată prezintă un pericol semnificativ la dresa sănătății câinilor, atât prin substanțele chimice conținute (conservanți, antioxidanți, coloranți, ș.a.), cât și prin tehnologia de preparare (extrudare la temperaturi foarte ridicate).  Categoria include atât mărcile proprii ale magazinelor respective, cât și mărcile provenite de la marile corporații:  Beneful, Frolic, Pedigree, Friskies, Darling, Dog Chow.  Enumerarea nu ar trebui să se oprească aici, dar mi-e greu să țin minte toate mărcile dubioase puse în circulație prin cabinetele veterinare și magazinele de profil.  În general, acestea sunt produsele ieftine, cu prețuri sub 7-8 lei per kilogram.  Nu am cunoștință să existe pe piața noastră produse cât de cât bune cu prețuri mai mici.  Prin „produse cât de cât bune”, înțeleg produse care aibă o notă mai mare de 3 (din 5, maximum posibil) pe site-ul All About Dog Food, dar, din păcate nu toate produsele de la noi de pe piață sunt notate acolo (dar pe site sunt adăugate mereu noi produse, așa că putem spera ca în viitor acoperirea pieței noastre să fie mai bună).  Un preț superior însă, nu e garanția unei calități mai bune.  Un exemplu este hrana Pedigree Adult Vital, pe care am găsit-o și la prețuri mai mari.  Aceasta are o notă pentru calitate de trei ori mai mică decât hrana Bosch Active, care poate fi găsită la preț mai bun.  (Am luat ca exemplu hrana Bosch pentru că, în ceea ce mă privește, nu aș putea recomanda cuiva o hrană mai ieftină decât aceasta, deoarece, dintre toate produsele mai ieftine, este singurul cu o notă a calității ceva mai mare, aceasta fiind 1,9, iar celelalte având note sub 0,7).

Apoi, recomand evitarea tuturor produsele provenite de la marile corporații.  Se poate vedea, pe AADF, că notele pentru calitate ale celor mai bune produse ale acestora sunt mici, deoarece au calitatea cel mult mediocră, iar prețul mult prea umflat pentru ceea ce oferă.  Dacă cele mai bune produse ale lor, care se adresează unor clientele cu un buzunar ceva mai larg, au calitate dezamăgitoare, este evidentă calitatea produselor lor destinate „maselor largi”.  Aici intră toate produsele Purina, Hill’s, Eukanuba și Royal Canin.  Se găsesc pe piață produse cu o calitate net superioară, care nu periclitează viața câinilor și care au prețuri mai bune.  Nu vă lăsați orbiți de faptul că acești producători populari au un număr mare de produse, ambalaje frumos colorate, postere în cabinetele veterinare, reclame la TV și sponsorizează concursuri de frumusețe canină.  În realitate nu le pasă de câinii noștri, ci doar de banii noștri, iar asta devine evident studiind calitatea produselor respective și prețurile lor.  Toate aceste aspecte vor fi evidente ceva mai încolo.

Pentru că în cazul anterior, al hranelor de tip supermarket am comparat un reprezentant al acestora, Pedigree, cu hrana Bosch, o voi face și în cazul producătorilor populari, luând ca exemplu cazul Royal Canin Medium Adult, a cărui notă pe AADF este de doar 1,8, inferior hranei Bosch Active.  Cu toate acestea, el se vinde cu prețuri mult mai mari decât aceasta, prin cabinetele veterinare găsindu-l la preț mai mare decât dublul celui al produsului Bosch.

După ce am recomandat ce să evitați, ar trebui să recomand și alternativa la hranele proaste.  E o chestiune de buget și de încredere.  Dacă aveți un buget mai generos și aveți încredere în tehnologia extrudării, vă puteți îndrepta către produsele super-premium de la Acana și Orijen, care sunt naturale, au multă carne (până la 80%), nu conțin cereale și au note foarte bune pe site-ul AADF: 4,9, respectiv 5 (maximă).
În ce mă privește, eu folosesc o hrană obținută prin presare la rece.  Am mare încredere în această tehnologie, ce are un nivel de pericol mult mai redus decât extrudarea și păstrează nutrimentele intacte.  Alt avantaj este dat de faptul că produsele sale au prețuri mai accesibile decât cele de o calitate similară obținute prin tehnologiile de uscare cu aer sau de uscare prin congelare.  Astfel că o recomand fără rezerve.  La ora actuală există cel puțin trei astfel de mărci pe piața noastră, și care au fost notate pe AADF:  Lukullus (cu un produs, notat cu 4,4, având mai multe varietăți), Lupo (cu trei produse, cu note cuprinse între 3,7 și 4,5) și Markus Mühle (cu două produse, notate cu 4,4 și 4,5).  Motivul notelor mai mici decât cele de la recomandarea anterioară, îl constituie prezența cerealelor printre ingrediente.  Eu însă mă tem mai puțin de pericolul reprezentat de cereale, decât de cel al extrudării.  În plus, câteva dintre produsele de mai sus sunt semnificativ mai prietenoase cu buzunarul nostru, ușurându-l mai puțin.  Markus Mühle NaturNah poate fi găsită la prețul de 10 lei per kilogram, dar există oferte și mai bune, pentru cantități mai mari cumpărate.

Alimentele produse prin presare la rece sunt puține la număr, majoritatea covârșitoare a hranelor uscate fiind obținute prin extrudare.  Ca o curiozitate, menționez că, din 894 de produse de hrană uscată existente pe lista site-ului All About Dog Food la data de 17 septembrie 2017, 846 (94,6%) dintre ele erau obținute prin extrudare și doar 16 (1,8%) erau obținute prin presare la rece.  Tehnologia este una mai nouă, în Europa existând, la începutul anului 2016, doar două fabrici care o foloseau. Drept care, toate cele 16 hrane amintite sunt fabricate în doar două țări:  14 în Germania și 2 în Olanda.  Chiar și mărcile englezești de astfel de hrană sunt fabricate de fapt în Germania.  Calitatea acestor hrane este în general una foarte bună, doar trei dintre ele având note sub 3,7 pe AADF.  În cazul uneia dintre ele, Guru Surf & Turf (notată cu 4,9), care însă nu se găsește încă și pe piața noastră, publicația britanică The Telegraph, nota că este o hrană „potrivită pentru oameni”.  Dintre toate cele cu note peste 3,7, cele mai mici costuri la întreținerea câinilor le are Markus Mühle NaturNah (notată cu 4,5).

Markus Mühle NaturNah

Probabil că deja este evident: și eu folosesc Markus Mühle NaturNah.  Este o hrană de foarte bună calitate, obținută numai cu ingrediente naturale și apropiată de dieta ancestrală.

La sfârșitul documentării care m-a condus la NaturNah, constatând că are un preț foarte bun corelat cu o calitate pe măsură, am avut curiozitatea să o compar cu celelalte mărci de hrană uscată disponibile la noi, atât prin prisma calității, cât și prin cea a raportului dintre calitate și preț (sub forma costului zilnic al hrănirii unui câine).  Rezultatele documentării și cele ale comparației le-am pus în documentul numit Despre raportul calitate-cost în cazul câtorva sortimente de hrană uscată pentru câini, foarte relevant discuției de față, care poate fi găsit aici:  https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARNVN0N0UyU2d3Rlk/view?usp=sharing.

În el, diagrama de pe prima pagină conține concluzia întregului proces de comparare, arătând, sub forma unei note (unui calificativ), cât de multă calitate poate oferi fiecare marcă, pentru fiecare leu investit în rația zilnică a câinilor.  Se poate observa cum Markus Mühle NaturNah și-a adjudecat primul loc într-o manieră foarte categorică, la mare distanță față de ceilalți competitori.  Documentul detaliază modul de obținere a calificativelor din diagramă.

De interes pentru discuția de față o prezintă și diagramele de la paginile 8 și 9, înfățișând, prima calificativele pentru calitate date de site-ul All About Dog Food, iar cea de a doua costul zilnic al hrănirii unui câine cu respectivele produse de hrană uscată.  Se observă atât calitatea slabă a produselor împotriva cărora militez aici, cât și costurile lor mai mari, date de prețurile supraevaluate în raport cu ceea ce oferă.  Dar diagramele arată și alternativele la acestea: atât produsele cu o bună calitate, cât și produsele ce îmbină calitatea cu prețuri avantajoase.

Sunt sigur că aceia care țin cu adevărat la câinii lor vor înțelege mesajul documentului și vor fi mai atenți la ceea ce le dau acestora de mâncare, așa cum deja au făcut-o unele dintre cunoștințele mele.

Recomand tuturor, cu tărie, ca la alegerea hranei pentru câinii lor, să se gândească la sănătatea acestora pe termen lung.  Faptul că o hrană proastă (oricare ar fi ea) place câinilor, precum și faptul că aceștia sunt sănătoși și arată bine după câțiva ani de utilizare a ei, nu ar trebui să liniștească pe nimeni.  Acumularea continuă de substanțe nocive în organismele lor, poate duce, cu timpul, la boli grave.  Hrănirea cu o astfel de hrană este ca o ruletă rusească:  cu siguranță, cândva, undeva, un câine va muri din cauza ei.  Dar nimeni nu ar vrea ca acela să fie tocmai câinele lui.  Este ca și în cazul fumatului:  toată lumea știe deja că fumatul ucide, dar unii aleg să fumeze sperând că ei vor face parte dintre cei cu noroc, care vor scăpa.  Câinii însă, nu pot alege singuri dacă să mănânce sănătos, sau nu.  O fac oamenii în locul lor, iar ei nu au cum să protesteze.

All About Dog Food

Pentru o alegere documentată, recomand, de asemenea, tuturor, vizitarea site-ului All About Dog Food și informarea cu privire la hrana căreia vor să-i încredințeze grija pentru sănătatea câinilor lor.  Acolo sunt evidențiate multe aspecte, între care și felul ingredientelor, care pot fi:  benefice, de umplutură, controversate, sau chiar nocive.  Se va observa că, în cazul hranelor de tip „de supermarket” predomină ingredientele cu potențial nociv.  De asemenea, analizele (Review-urile) de pe site sunt extrem de instructive.
Este important de reținut că notele pentru calitatea hranei, acordate de site, sunt totodată și note/calificative pentru încrederea ce trebuie acordată hranei respective.  Cu cât nota este mai scăzută, cu atât gradul de încredere prezentat de hrană este mai mic, și invers, o notă mai mare reprezintă un grad de încredere mai ridicat.

Atât pentru a da un plus de greutate celor spuse, cât și pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de mai multe informații în limba română (site-ul All About Dog Food fiind, evident, în limba engleză), am tradus câteva analize (review-uri) de pe acesta, pentru unele dintre produsele aflate în discuție.  Pe lângă traducere, am ales să folosesc și câteva informații copiate direct de pe site, deoarece sunt foarte grăitoare.  Acestea cuprind notele acordate, simboluri ale anumitor indicatori ai calității, precum și imagini ale listelor de ingrediente, avându-le evidențiate cu roșu pe cele nocive sau potențial cauzatoare de probleme.  În cazul acestor ingrediente controversate, am tradus, de asemenea, descrierile din glosarul de pe site.  Toate acestea pot fi consultate în locurile pe care le voi indica mai jos prin legături (link-uri).  Citirea acestor informații vă poate lărgi orizontul de cunoștințe din domeniu, ajutându-vă să înțelegeți calitatea hranelor cu care veți veni în contact pe viitor, chiar dacă ele nu sunt descrise pe vreun astfel de site de evaluare independent.  În unele cazuri veți putea înțelege calitatea direct din eticheta cu prețul produsului.

Prima analiză pe care o prezint este cea a hranei Pedigree Adult Vital, foarte cunoscută și, din păcate, foarte utilizată, având o calitate foarte proastă, ce lucrează în detrimentul sănătății câinilor.  Nota ei este 1,2 (pe scara noastră până la 10, ea fiind de fapt notată cu 0,6 pe scara până la 5 folosită pe AADF).  Trebuie să mai știți că sortimentul „Vital” este ceva mai nou, vechile sortimente de Pedigree, ce conțin și coloranți, având note și mai mici.
https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARWTBHR0Q4VFdEbEU/view?usp=sharing

A doua analiză este pentru hrana Royal Canin Medium Adult, deghizată într-un produs de top, în realitate fiind una proastă, ce nu ia notă de trecere.  Nota ei este 3,6 (tot pe scara noastră).
https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARR05kcXRxVVc3eEk/view?usp=sharing

A treia analiză prezentată este cea a hranei Markus Mühle NaturNah, având o calitate foarte bună, pentru care a primit nota 9.  Important de reținut în cazul ei sunt următoarele:  este o hrană naturală, obținută prin presare la rece, fiind foarte aproape de maximul ce se poate obține, în termeni de sănătate, de la o hrană uscată.  În plus, are un preț extrem de bun (ați văzut deja asta în documentul despre raportul calitate-cost), care o face să fie foarte atractivă.  Deoarece o folosesc, o cunosc și o pot recomanda cu tărie.
https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARQVNMX25qRFdLdVU/view?usp=sharing

Cea de-a patra analiză este pentru produsul Orijen Adult.  Un produs de nota 10, dar scump.
https://drive.google.com/file/d/0B_EQZztm8YARNmFPXzVUS0Z0eDQ/view?usp=sharing

Pentru a întări îndemnul de a evita hranele de tip supermarket (pentru situația în care cazul Pedigree nu v-a pus deja destul pe gânduri), prezint în continuare informații despre alte trei astfel de hrane cu calitate nulă și pericol maxim, fiecare primind nota 0,1 pe site, adică 0,2 la noi.  Prima este Bakers Complete Adult, de la Purina, care nu se găsește la noi, dar are un review foarte instructiv.  Următoarea este Beneful Adult, tot de la Purina, care nu are review, dar lista de ingrediente spune totul (prin prisma celor deja citite la review-urile anterioare).  Iar ultima este Orlando Complete, de la Lidl, care este în aceeași situație cu precedenta.





Totodată, recomand și vizionarea documentarului Pet Fooled, care spune mai multe lucruri decât cele amintite de mine aici.  De asemenea, Doctor Becker are foarte multe de împărtășit celor interesați, pe canalul ei de la YouTube, ori pe pagina de Facebook.

Celor cărora hrana Markus Mühle NaturNah le-a captat atenția, le recomand citirea materialului despre aceasta, numit Pentru câini sănătoși: hrana Markus Mühle NaturNah – analiză, aflat aici:  https://cainisanatosicunaturnah.blogspot.ro/.  În el se regăsesc și unele dintre ideile discutate aici, însă sunt prezentate și multe alte informații, referitoare la beneficiile aduse de această hrană, pentru sănătate, dar nu numai.

Din cele spuse până acum, e important să rețineți că există cazuri în care nu e bine să vă lăsați sănătatea câinelui pe mâinile altora.  De câte ori un veterinar vă va recomanda Royal Canin, Purina Pro Plan, Eukanuba, sau Hill’s, trebuie să știți că:  ori, doar atâta știe, ori are vreun interes, sau vreo obligație.  Dar interesele sau neștiința lui nu lucrează nici în interesul câinelui vostru și nici al buzunarului.  Ați văzut deja că hrana proastă conduce la o gamă foarte largă de afecțiuni de sănătate.  Prima grijă, în interesul sănătății câinelui, trebuie să fie asigurarea unei hrane sănătoase.  Așa că, ascultați-i pe adevărații specialiști în nutriție. Ascultați-o pe Doctor Becker.  Cred că și numărul foarte mare de urmăritori de pe Facebook vă poate spune că merită să-i acordați încredere.

Legături utile

Iată câteva legături la resurse menționate în acest material, date în ordinea apariției lor.  Ele sunt în limba engleză.

Documentarul Pet Fooled, pe YouTube (tradus):
https://youtu.be/ws9_nfE8P8g.

Doctor Karen Becker poate fi urmărită aici:
http://healthypets.mercola.com/
și aici:
https://www.youtube.com/user/MercolaHealthyPets
și aici:
https://ro-ro.facebook.com/doctor.karen.becker/, unde are peste 1,1 milioane de persoane care-i urmăresc pagina.

Rețetă de hrană completă pentru câini, pentru preparare acasă:
https://ro-ro.facebook.com/PlanetPaws.ca/videos/1160712844003596/.

Documentul Updated List of Best-to-Worst Types of Pet Food (Lista actualizată cu cele mai bune și cu cele mai rele hrane pentru animalele de companie) a Dr. Karen Becker:
https://theloveofanimals.com/2016/07/18/updated-list-of-best-to-worst-types-of-pet-food/.

Site-ul All About Dog Food:
https://www.allaboutdogfood.co.uk/.
 

12 comentarii:

  1. Multumesc. Foarte elaborat studiul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati scris o informație greșită despre hrana Acana. Hrana ACANA și Orijen NU ESTE FĂCUTĂ PRIN EXTRUDARE, ci este hrana FREEZE-DRIED. (USCARE PRIN CONGELARE).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Informaţia în cauză este cea deţinută în anul în care am scris articolul, 2017. Aste preluată de pe site-ul All About Dog Food, care o prezintă la fel şi în momentul de faţă.
      Iată de exemplu review-ul pentru Acana Regionals, una dintre cele mai populare ale mărcii:
      https://www.allaboutdogfood.co.uk/dog-food-reviews/0081/acana-regionals

      Mărcile pot rămâne aceleaşi, dar reţetele şi modurile de preparare se pot schimba în timp. Nu ştiu dacă pentru Acana şi Orijen s-a abandonat definitiv extrudarea, sau nu. Ştiu însă că Acana şi Orijen sunt surori, iar părintele lor, Champion Pet Food, a făcut o serie de modificări în reţetele sale. Iar unele dintre aceste modificări sunt negative, din punct de vedere al consumatorului şi al animalului său. Iată mai jos un link unde se prezintă acest lucru:
      https://truthaboutpetfood.com/is-change-in-pet-food-a-good-thing/
      Mai ştiu că, într-o vreme se vehicula informaţia că Purina ar intenţiona să cumpere Champion Pet Food. Dacă acest fapt s-ar materializa, ar fi de rău augur pentru cei ce folosesc Acana şi Orijen.

      Ștergere
    2. M-am informat, pentru a putea răspunde obiecției formulate de cititorul care nu a vrut să-și dea numele, aflând astfel următoarele:

      - Site-ul firmei Champion Petfoods arată că se produc câteva sortimente (trei) din marca Orijen prin metoda de uscare prin congelare, dar majoritatea sortimentelor mărcii (opt) constau în hrană uscată obișnuită, căreia nu i se precizează modul de producere. Marca Acana nu are deocamdată reprezentante la categoria Freeze-Dried, toate sortimentele listate fiind hrană uscată obișnuită, căreia, la fel, nu i se precizează tehnologia de obținere.

      - Le-am scris celor de la Champion Petfoods, întrebându-i care dintre sortimentele de hrană produse de ei sunt obținute prin extrudare. Mi-au răspuns că toate sortimentele lor de hrană uscată sunt produse prin extrudare, indicând totodată şi temperaturile de obținere: 90-115 grade Celsius.

      În concluzie, cititorul fără nume ori este neinformat, ori dorește să arunce o umbră de neîncredere asupra documentării ce a stat la baza articolului de față.

      Ștergere
  3. M-am saturat de lupta pentru desfacerea produselor și interesele financiare. Nimeni nu se gândește serios la viața animăluțele decât la profit .Așa că lăsați prostiile și minciunile , toți sunteți o apă și un pământ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul dovedește că nu ai citit articolul. Așa că postarea nu-ți face cinste.
      Ai putea fi doar un troll, dar sînt și variante mai rele.
      Poți să ne spui cum te gândești tu serios la viața animăluțelor, ca să știm și noi, ceilalți, cum ar trebui să procedăm.

      Ștergere
  4. Felicitari din toata inima...si din cea a catelusei mele! O minune de 3 luni...tatal ciobanesc german si mama mioritic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc. :)
      Să fiţi sănătoşi cu toţii şi să vă bucuraţi unii de alţii!

      Ștergere
  5. Multumesc pentru informatii..Ce hrana imi recomandati pt cainele meu.., caniche talie mare..,cu pb hepatice..Mentionez ca din 2018 , si in prezent mananca Royal canine hepatic.., dar mai primeste zilnic si o portie mica de carne fiarta ..Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi răspunde. Îmi cer scuze, deocamdată nu am timp.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Am încercat să răspund aici, dar textul e prea lung și sistemul nu-l acceptă. Așa că am pus răspunsul într-o nouă postare, tot în acest blog, intitulată „Hrana sănătoasă pentru câini, contra Royal Canin Veterinary Diet Hepatic”. Pentru a o găsi, poți proceda în următoarele feluri:

      • fie te întorci la pagina de pornire a blogului, unde o vei găsi;
      • fie copiezi adresa de mai jos și o inserezi în programul de navigare pe internet (browser):

      https://hranasanatoasapentrucaini.blogspot.com/2021/11/hrana-sanatoasa-pentru-caini-contra.html

      Dă-mi de știre dacă ai reușit sau nu.

      Ștergere